Wywiad żywieniowy

Szczegółowy wywiad z pacjentem jest punktem startowym do kolejnych działań. Pozwala ocenić sposób żywienia pacjenta, wychwycić i zredukować popełniane błędy oraz wyeliminować złe nawyki. Dobrze poprowadzony wywiad uwzględnia uwarunkowania i czynniki takie jak: styl życia, nawyki żywieniowe, choroby, alergie, aktywność fizyczną, pracę zawodową. Pozwala on dostosować jadłospis indywidualnie do potrzeb i obciążeń organizmu pacjenta. W trakcie wywiadu można zakreślić plan działania i oszacować potrzebny czas.

Pomoc osobom z problemami żywieniowymi, którym często towarzyszą choroby przewlekłe; to przede wszystkim dobra diagnoza, dobra dieta (jadłospis) a co za tym idzie poprawa zdrowia i samopoczucia oraz korzystne zmiany metaboliczne wewnątrz organizmu. Efektem tego jest są pozytywne zmiany polegające na normowaniu składu ciała i odwracaniu procesów chorobowych a co za tym idzie utrata masy ciała. Konsekwencją racjonalnej utraty wagi jest wyeliminowanie efektu jo-jo, a wygląd jest znacznie lepszy niż po drastycznych dietach.

Precyzyjnie skonstruowany plan żywieniowy nie może być drastyczny i nie jest też dietą „cud”. Nie odchudza w „pięć minut”, bo szanuje ludzkie zdrowie a pacjentom nie grożą zwisające fałdy skóry, sińce pod oczami, czy dodatkowe zmarszczki.

Wytyczne żywieniowe nie są sztywne i skomplikowane. Opierają się o najnowsze zalecenia z dziedziny żywienia, proste i elastyczne, indywidualnie dopasowane do osobistych potrzeb każdego pacjenta, różnych etapów jego życia, stanu zdrowia (niedoborów, schorzeń), aktywności zawodowej, stylu życia. Zapewniają sukces w drodze po zdrowie, dobre samopoczucie i figurę.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH